Warzywny gulasz ala Ratatouille

Ratatouille to gulasz warzywny pochodzący z Francji. Moja propozycja jest trochę zmodyfikowaną wersją oryginalnego przepisu. Jest pełna kolorowych, sezonowych warzyw. Idealna na lato. Mój ratatouille pasuje do bagietki, do ryżu, do kaszy. Wybierzcie co lubicie najbardziej, albo zjedzcie bez niczego.  Ratatouille warto zrobić dzień wcześniej, bo na drugi dzień jest jeszcze lepszy.

Ilość składników można modyfikować w zależności od upodobań

 

Ilość porcji: 4 porcje

Czas przygotowania: 45-60 minut

 

Składniki:

cukinia różnokolorowa – 6 sztuk / około 2,5-3 kg

pomidory różnokolorowe – 1kg

papryka – 2 sztuki

cebula czerwona – 2 sztuki

czosnek – 2 ząbki

bazylia – ½ pęczka

rozmaryn – listki z kilku gałązek albo 2 łyżeczki suszonego

tymianek – listki z kilku gałązek albo 2 łyżeczki suszonego

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Porady:

Najważniejsze, żeby nie rozgotować warzyw, bo zrobi się gęsta zupa

Paprykę i cukinię pokrojoną na większe kawałki dodajemy na początku, a drobniejsze kawałki na sam koniec, tylko na kilka minut

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokroić na spore kawałki. Cienkie cukinie pokroić w plastry.

Na początek do garnka na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Poddusić kilka minut.

Następnie dodać większe kawałki cukinii, pomidory i zioła.

Kiedy cukinia będzie lekko miękka wrzucamy mniejsze kawałki dosłownie na kilka minut.

Ratatouille jest gotowy kiedy warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *