Pieczone ziemniaki z pietruszkowym pesto i malinami

W planach na obiad były pieczone ziemniaki z pesto, ale w lodówce stał samotnie pojemniczek malin. Pomyślałam, że skoro do truskawek idealnie pasuje bazylia to maliny też muszą mieć jakieś super zielone połączenie. I ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę! Wypróbujcie to połączenie póki jeszcze można kupić świeże maliny.

 

Liczba porcji: 2 porcje lub 1 porcja dla bardzo głodnych
Czas przygotowania: 50-60 minut

 

Składniki:
ziemniaki – ½ kg
natka pietruszki – ½ pęczka
czosnek – 1 ząbek
sok z cytryny – 2 łyżki
oliwa – 3 łyżki
maliny – ¼ pojemnika
olej do pieczenia
sól, pieprz

 

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Ziemniaki obierz, polej odrobiną oleju do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Wstaw do piekarnika na ok 45-50 minut bez termoobiegu.
W międzyczasie przygotuj pesto pietruszkowe. Do naczynia włóż natkę pietruszki, ząbek czosnku, wlej sok z cytryny, dodaj olej, sól, pieprz i zblenduj na gładką masę.
Ziemniaki po upieczeniu wyjmij i daj im chwilę by wystygły. Następnie dodaj pesto, wymieszaj i na koniec posyp malinami.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *