Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Uwaga! Nie boję się tego powiedzieć – oto najlepsza zupa na świecie! Jest przepyszna. Lato w gębie. Trzeba poświęcić jej trochę czasu, ale gwarantuję, że smak zrekompensuje Wam wszelkie niedogodności. Zapach pieczonych pomidorów jest zapowiedzią tego, co będzie się działo w garnku i na talerzu. Zróbcie ją koniecznie teraz kiedy sezon na pomidory w pełni.

Idealnie smakuje z dodatkiem ryżu, ale w upalne dni będzie świetna również na zimno w formie chłodnika.

Nie ma na co czekać lećcie na bazarek po pomidory!

 

Ilość porcji: 4-6 porcji

Czas przygotowania: 1-1,5 godz

 

Składniki:

pomidory malinowe – 2 kg

papryka czerwona – 2 duże sztuki

cebula czerwona – 1 sztuka

marchewka – 2 sztuki

pietruszka – 1 sztuka

bulion warzywny lub woda – 1 – 1,5 litra

olej do pieczenia – 3 łyżki

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pomidory i paprykę umyć i przekroić na pół, pozbyć się szypułek. Pomidory ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem. Paprykę owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika razem z pomidorami. Piec w temperaturze 200stC przez ok 50 min-60min bez termoobiegu.

W tym czasie pokroić na kawałki marchewkę, pietruszkę i cebulę. Włożyć do dużego garnka i zalać wodą lub bulionem trochę ponad warzywa. Gotować do miękkości.

Upieczone pomidory i paprykę wyjąć z piekarnika. Ostrożnie pozbyć się skórki z warzyw. Całą zawartość naczynia żaroodpornego przełożyć do garnka z warzywami. Zagotować.

Na koniec zblendować całość i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *