Sałatka z pieczonego kalafiora z migdałami

Kalafior! Jak ja kocham kalafiora. Jeszcze wielki temu kiedy z przyjaciółkami spotykałyśmy się na wakacyjne plotki często naszą przekąską był kalafior. Wtedy był ugotowany na miękko, rozgnieciony widelcem z dodatkiem ogromnej ilości masła i bułeczki. Do dziś pamiętam ten smak.

W tym przepisie kalafior będzie królował jako zdecydowanie zdrowsza wersja tego sprzed kilkunastu lat.

Sałatka sprawdzi się idealnie jako letnia przekąska, lekka kolacja lub dodatek do grilla. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję , bo znika w kilka minut.

Ilość porcji: 2 porcje

Czas przygotowania: 50-60 minut

 

Składniki:

kalafior – 1 sztuka

ostra papryka lub płatki chilli- 1 łyżka

olej do pieczenia – 3-4 łyżki

migdały całe lub płatki – ½ szklanki

pomidorki koktajlowe – 1 szklanka

natka pietruszki – ½ pęczka

kapary – 2 łyżki

cebula cebula – ¼ sztuki

sól, pieprz

 

Sos:

sok z cytryny – 2 łyżki

oliwa – 2 łyżki

miód lub syrop klonowy – ½ łyżeczki

 

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na małe kawałki, łodygę drobno pokroić. Chilli lub paprykę wymieszać z olejem i równomiernie nasmarować nim kalafiora. Wstawić do piekarnika na 30-40min w temperaturze 200 stopni.

Kapary i natkę pietruszki posiekać, cebulę pokroić na cienkie paseczki, pomidorki pokroić na pół. Migdały podpiec przez chwilę na suchej, gorącej patelni. Będą bardziej aromatyczne.

W oddzielnej miseczce połączyć składniki sosu.

Kiedy kalafior będzie miękki, wyjąć z piekarnika i wymieszać wszystko razem w dużej misce i JEŚĆ!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *