Czy granola na pewno jest zdrowa ?

Czy, aby na pewno odpowiedź na to pytanie jest taka oczywista?

To zależy z której strony będziemy patrzeć.

Granola to mieszanina płatków zbożowych z owocami,orzechami i cukrem (najczęściej miodem).

Ta, która dostępna jest w marketach zawiera głównie płatki zbożowe, ale dalej w składzie jest już cukier, syrop glukozowy, czasami też olej palmowy i masa innych świecących w ciemności rzeczy.

Porównując granolę, którą można kupić w sklepie z tą zrobioną w domu – oczywiście domowa zdecydowanie wygrywa, ale…

Domowa granola ma w składzie to na co mamy ochotę i co lubimy – ulubione płatki, orzechy, jakieś nasiona, czasami owoce kandyzowane, ale czymś trzeba to zlepić, a tym czymś jest najczęściej miód, czyli cukier w najczystszej postaci.

Więc jeśli traktujemy granolę, jako codzienne śniadanie to może być problem, bo rano z talerza będzie patrzeć na nas cukrowa bomba. Ale jeśli granolę zjemy raz na jakiś czas to jak najbardziej!

Słodką, chrupiącą granolę lepiej więc zastąpić zwykłymi płatkami owsianymi. Na pewno będzie zdrowiej i mniej kalorycznie a równie pysznie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *